WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2019.06.19.

NEKEM MINDEN ÚJPESTIT MEG KELL ÉRTENEM

A városvezetés egyik fő célja, hogy Újpest a környezetvédelem, környezettudatosság, a megújuló energiák felhasználásának terén is a legjobbak városa legyen. Wintermantel Zsolt szerint a polgármesternek az egész közösség érdekét kell néznie, nem csak azokét, akik kedvelik és támogatják. Fő feladatának tartja, hogy erősítse a híres újpesti lokálpatriotizmust, megőrizze az összefogást, a rendet, nyugalmat és a békés fejlődést.

undefined

Mostanában, aki szeretné, hogy az emberek felelősségteljesnek, okosnak, trendinek gondolják, az igyekszik szívügyének feltüntetni a környezetvédelmet. Nem fél attól, hogy a környezettudatosságot hirdető kampány, a LED-izzókészlet ajándékozása az ÚjpestKártya-tulajdonosok részére egyszerű propagandafogásnak tűnhet?

Nézze, egy csatában is sokféle ember, sokféle indíttatással vesz részt. Az egyik lehet, hogy nyerészkedni megy oda, kihasználni az emberek kiszolgáltatottságát, a másik a többi ember csodálatára vágyik, valamiféle hős szeretne lenni, a harmadik pedig valóban valamilyen eszméért, a szeretteiért harcol. A zöld ügyekkel sincs ez másképp.

De honnan fogjuk tudni, hogy melyik katona melyik?

A tapasztalat azt mondatja velem, hogy a tettekre kell figyelni, nem a hangerőre, mert a hangoskodás, a lárma legtöbbször a kamu leplezése. Én arra biztatok mindenkit, aki tisztán szeretne látni, hogy vegye szemügyre a mögöttünk hagyott éveket. Egyfelől, mi előbb mindig megkérdezzük az embereket, mielőtt valami fontos döntést meghozunk. 2010 óta ezt szolgálja az Újpesti Párbeszéd, amelyben kikérjük az emberek véleményét. Így volt ez most is. Tavasszal ismét kiküldtünk minden háztartásba egy kérdőívet, és a kapott válaszok azt mutatták, hogy nyitott kapukat döngetünk a környezettudatosság ügyében – amit én egyébként szívesebben neveznék természettudatosságnak. A természet szebb és mélyértelműbb szavunk, mint a környezet, csak az utóbbi ment át a köztudatba.
Másfelől, a jelenlegi városvezetés számára kezdettől fogva minden fejlesztés, beruházás esetében kiemelt szempont volt, hogy környezetbarát, energiatakarékos megoldásokat alkalmazzunk, még akkor is, ha azok rövidtávon többe kerülnek. Az ön által is említett ledes akciónk egyik célja is az, hogy csökkentsük az újpesti családok energiafogyasztását, a másik a figyelemfelhívás. A környezetünk, vagyis a természethez való viszonyunk ügye kulturális probléma, ezért szükség van figyelemfelhívó kampányokra, párbeszédekre, mindenre, amivel a polgárokat meg lehet szólítani.

Nem tekintik ezt az emberek népnevelésnek?

Az emberek sokkal bölcsebbek, mint azt egyes elitek szeretik beállítani. Ami a szívükkel és a józan eszükkel összecseng, arra nyitottak. Mindannyian egy adott kultúrába és korszellembe születünk bele, ami, ha akarjuk, ha nem, hatással van az életünkre. Meghatározza a szokásainkat, világlátásunkat. Még a vágyainkat is a kultúra és a korszellem diktálja. Az én generációm korszellemét a sikeres, az önmagát megvalósító ember, a fogyasztás önfeledt története határozta meg, ami mára odavezetett, hogy mindent pénzzel mérünk, sokszor az embereket is. A profitorientált világban egy erdőnek nem sok haszna van, hacsak ki nem vágják faanyagnak. De ez a szemlélet életveszélyes a jövőnkre nézve. Nekem is időbe tellett ezt megérteni, belátni. A berögzült nézeteinket, szokásainkat megváltoztatni, új történetet írni, újraértékelni az életünket, hosszú időbe telik, és szükség van hozzá párbeszédre, kampányokra, cikkekre, filmekre, de főképp az előttünk járók kézzelfogható példáira. Ezek nélkül lehetetlen elérni, hogy egyre többen változtassunk a mindennapjaink rutinján: ne szemeteljünk, figyeljünk az energia- vagy a vízfelhasználásunkra, a vásárlási szokásainkra, és más szempontok szerint tekintsünk a dolgokra meg az emberekre is. Újpest e tekintetben nem áll rosszul a hazai összehasonlításban, de külföldi városokhoz képest bőven van mit fejlődni.

Mennyire nyitottak az újpesti polgárok ezekre a témákra, mint például az Újpesti Párbeszédben fölvetett kérdésekre, kezdeményezésekre?

Magunk sem gondoltuk, hogy ez a téma ekkora támogatottságot élvez, hogy az újpestiek ennyire fontos ügynek tartják. A visszaérkezett válaszok azt mutatják, hogy a környezetvédelem, a köztisztaság ügyét a városvezetésnek a jövőben is tovább kell vinni. Az Újpesti Párbeszéd eredményéről egyébként augusztus elején fogunk részletes tájékoztatást adni, de már előtte elindítjuk a figyelemfelhívó kampányt a környezet-, illetve természettudatosságról. Személy szerint nagyon büszke vagyok arra, hogy Újpesten komoly igény van erre. A büszkeségen túl jelentős erőforrást is jelent, hogy a városvezetés és az újpestiek látásmódja, elvárása e téren is egybecseng. Az pedig nagyon sok inspirációt ad, hogy a városvezetésben olyan csapattal dolgozom együtt, amelyben mindenki belső indíttatásból elkötelezett a környezettudatosság ügye mellett.

Említette, hogy a városvezetés eddig is környezettudatosan járt el a fejlesztések és a városüzemeltetés terén. Említene néhány példát?

Az új uszodát és az új vásárcsarnokot is modern, környezetbarát megoldásokkal építettük meg. Az uszoda esetében geotermikus energiát, földhőt, az új vásárcsarnok esetében hulladékhőt hasznosítunk. Az újpesti szakrendelő és a Szűcs Sándor Általános Iskola tetejére napelemeket telepítettünk, számos felújított intézményben levegő-hőszivattyús megoldást, vagy LED világítást alkalmazunk. 2010 óta Újpesten zajlik egy parkosítási program: a Tarzan™ Park, a Szilas Családi Park, a Semsey park és egy sor kisebb park létesült, illetve újult meg. Az önkormányzat együttműködik az Erdőmentők Alapítvánnyal az újpesti erdős területek gondozásában. Az elmúlt hatvan évben soha nem volt ennyi gondozott, korszerű parkja, zöldterülete Újpestnek.
Hadd mondjam még elé, hogy a környezettudatosság területén szakértő csapat segíti a munkámat, mert nem elég álmodozni, nem elég szeretni a természetet meg a zöld megoldásokat, a megvalósításhoz komoly szaktudás kell.

Eddig minden olyan, mint a tündérmesékben.

Az, hogy optimista vagyok, bizakodó, nem jelenti, hogy nincsenek korlátaink és gondjaink. Józan ésszel belátható, hogy Újpest egy város, önmagában is egy nagyváros, ráadásul egy közel kétmilliós világváros része. Nem lehet az egész városból parkot meg erdőt csinálni, de igyekszünk, amennyire csak lehet, visszahozni a házaink közé, a mindennapi életünkbe a virágokat, fákat, a természetet. Azt sem lehet eltitkolni, hogy a döntéseink nem lehetnek mindenki életére azonos mértékben jó hatással, minden egyes igényt nem lehet kielégíteni, hiszen százezren élünk itt. Ahol például épül egy új játszótér, ott a gyerekes családok örülnek ennek, de vannak, akik nem, mert azt mondják, zavarja őket a gyerekek zsivaja. Ahol parkolót létesítünk, ott lesz, aki emiatt zúgolódik, mert nincs autója és inkább padokat szeretne. Ez minden dologgal így van. A mi feladatunk, hogy próbáljuk a széttartó igényeket, elvárásokat minél inkább összehangolni, összeegyeztetni, valamilyen módon orvosolni az óhatatlanul adódó sérelmeket, hogy minden újpesti úgy érezze, ez a város az otthona, ahol szeret élni.

Milyennek szeretné látni Újpestet néhány tíz év múlva?

Modern, de minél zöldebb, vagyis minél természetesebb 21. századi városnak képzelem, ahol a modernség mellett a régi polgári építészeti értékek is jól megférnek. Az a célunk, hogy Újpest a környezetvédelem, környezettudatosság, a megújuló energiák felhasználásának terén is a legjobbak városa legyen. Azt vallom, hogy egyszerre kell megőrizni Újpestnek, mint önálló városnak a hagyományait és ugyanakkor haladni a kor igényeinek megfelelő fejlődés útján. A mi dolgunk az, hogy próbáljuk megteremteni az összhangot, a harmóniát ebben a kettőségben.

Milyen eszközök állnak a tervek megvalósítására?

Az eddig elért sikerek nagyon tudják motiválni az embert. A városunk nagy változáson ment át az elmúlt években, dinamikusan fejlődik, komoly eredményeket tud felmutatni. Ezt az itt élők is érzékelik, és mindenki fölemlegeti, aki ellátogat hozzánk. A másik dolog, amire bizton támaszkodhatunk, hogy az önkormányzat vezetése sohasem volt korábban ilyen egységes. A képviselő-testületben stabil többségben van a csapatom, és hál’ istennek sokan vannak, akiknek ugyanúgy Újpest a szenvedélyük, mint nekem, akiknek Újpest ügye fontosabb a pártpolitikai szempontoknál. És ami a legtöbbet nyomja a latban, a híres újpesti lokálpatriotizmus, amit minden eszközzel igyekszünk tovább erősíteni, és amire mindenkor építhetünk.

Az önkormányzat néhány hete elfogadott egy határozatot arról, hogy az Árpád kórház épületeit visszakéri az államtól egészségügyi szolgáltatások céljára. Hogy áll ez az ügy? Milyenek az esélyek?

A határozat egyhangú volt, amit köszönök minden képviselőnek. Eljuttattuk a kérést a kormány illetékeseihez. Szóban korábban már kaptunk pozitív visszajelzést kormánytagok részéről arra, hogy támogatják a kérésünket, ezért én bízom benne, hogy így is lesz. Ugyanakkor a helyi fideszes képviselők szeretnék aláírásgyűjtéssel is nyomatékosítani Újpest kérését. Ezt én támogatom. Az önkormányzati választás egy jó alkalom lehet arra, hogy mi újpestiek ezt az igényünket aláírásgyűjtéssel is megerősítsük. Azért is indokolt ez, mert Újpest nem csak nyert, de sokat veszített is azzal, hogy annak idején, 1950-ben erőből a fővároshoz csatolták. Mára összenőtt a fővárossal és már senki sem szeretné, ha kiszakadnánk Budapestből, de úgy gondolom, jogos igénye az újpestieknek, hogy valamit visszakapjunk abból, amit a diktatúra idején meg az azt követő húsz évben elvettek a városunktól.

Ősszel önkormányzati választás lesz, nyilván Ön is újraindul a polgármesteri posztért. Ezúttal is szokásosan az Újpestért Egyesület és a Fidesz színeiben?

Természetesen. Nem titkolt célunk nekem és a velem együttműködő testületi többségnek, hogy folytassuk az eddigi munkát a jövőben is. Ehhez kérjük ismét a választók bizalmát. Természetesen ugyanazokban a színekben indulok, indulunk, mint eddig. Nem taktikázunk, nem trükközünk, nem bújunk álruhákba. Sose próbáltam elrejtőzni. Kötődő, ragaszkodó alkat vagyok az élet minden területén. Kötődöm és ragaszkodom a családomhoz, a barátaimhoz, munkatársaimhoz, kötődöm és ragaszkodom Újpesthez, és kötődöm a politikai közösséghez, a Fideszhez, amelynek közel harminc éve tagja vagyok. Ezt sose titkoltam. Büszke vagyok rá. De azt se titkoltam, hogy Újpest előbbre való számomra, mint a pártpolitika. Amikor 2014-ben a törvények változása miatt választanom kellett, hogy pártpolitika vagy Újpest, habozás nélkül választottam Újpestet. De ettől még nem lettem és nem is leszek hűtlen a párthoz, nem vándorolok egyik politikai szervezetből a másikba, nem bújok el egyéb szervezetek mögé. Vállalom a nevemet, vállalom a politikai közösségemet, vállalom azt, aki vagyok, és tőlem mindenki erre számíthat a jövőben is. Az maradok, aki voltam, és mindenki számíthat rám politikai, vallási, bármilyen egyéb hovatartozástól függetlenül, aki újpestinek vallja magát, aki szereti ezt a várost, szeret itt élni, és kész velem együtt tenni, dolgozni Újpestért.

Nem könnyű ezt elképzelni a mai Magyarországon…

A tisztség mindig több, mint az ember. Nekem polgármesterként minden újpestit meg kell próbálnom megérteni. Azokat is, akik politikai vagy más okból nem kedvelnek, vagy akár egy politikai kampányban megtámadnak. Ez olykor nem könnyű, de a polgármester nem válogathat, az egész közösség érdekét kell néznie, nem csak azokét, akik kedvelik és támogatják. Az a dolgom, hogy Újpesten megőrizzük az összefogást, a rendet, nyugalmat és a békés fejlődést.

(ujpest.hu)